Лист 26. Битва. Діти Божі й діти диявола

«Передай Господеві дорогу твою…» (фрагмент)

Якщо ми діти Божі, то з нами будуть воювати.

«Сину мій, якщо ти приступив служити Господеві, то приготуй душу свою на спокуси» (Сир. 2:1). Тобто ти під прицілом і на тебе спрямомуватимуть удари.

В Євангелії є така притча: І розповів Ісус їм іншу притчу: «Царство Боже подібне до людини, яка посіяла добре зерно на своєму полі.Та коли всі спали, прийшов ворог, посіяв бур’ян серед пшениці та й пішов собі. Коли посіяне виросло й викинуло колосся, бур’ян також виріс. Слуги господаря прийшли до нього й питають: „Пане, ти посіяв добре зерно. То чому ж бур’ян виріс серед поля?“ — Тоді він їм відповів: „Це ворог зробив“. Слуги кажуть йому: „Може, ми підемо й виполемо бур’ян?“ — „Ні, — відповідає хазяїн, — бо ви при тому вирвете і пшеницю. Нехай ростуть разом аж до жнив“. Тоді я скажу женцям: „Збирайте спершу бур’ян та зв’язуйте його в снопи, щоб спалити, а пшеницю складайте до клуні“». (Мф.13:24-30). І пояснює цю притчу так: «Той, Хто посіяв добре насіння, є Син Людський; поле — це світ; добре насіння — це сини Царства, а бур’ян — сини лукавого; ворог, що його посіяв, є диявол; жнива — це кінець світу, а женці — ангели. Отже, як збирають бур’ ян і спалюють вогнем, так буде при кінці світу цього: пошле Син Людський ангелів Своїх, і зберуть з Царства Його всі спокуси і тих, що чинять беззаконня, і вкинуть їх у піч вогняну. Тоді праведники засяють, як сонце, в Царстві Отця їхнього. Хто має вуха слухати, нехай слухає!» (Мф 13:37-43).

Чому Господь заборонив своїм слугам – ангелам – вирвати бур’ян і сказав, що «ви при тому вирвете і пшеницю»? Чому заборонив уже зараз забрати «всі спокуси і тих, що чинять беззаконня»?

Про це святі отці кажуть так: «Заберіть зі світу всі спокуси (тобто зло і тих, хто чинить зло), і ніхто не спасеться».

Чому ми не можемо спастися без зла? Тому що без зла ми духовно засинаємо смертним сном. На жаль. Смертельна хвороба гріха, якою заражене людство, потребує реанімації, і зло в цій реанімації виконує функцію дефібрилятора, який змушує людське серце запрацювати.

Це причина, з якої Господь допускає діяти злу в цьому короткому земному житті людини.

Усе дуже серйозно. Диявол хоче нашої смерті — смерті всіх людей, усього людства. Не просто смерті, а смерті в муках. І всі слуги зла хочуть того ж: катування, смерті, знищення. Їм байдуже за що катувати і вбивати: за національність чи релігію, інші погляди чи зовнішність — це завжди просто знищення Людини, і найчастіше — найкращих людей.

Але от що відбувається. І диявол, і його слуги, що більше вигадують і чинять зло, то більше досягають протилежного. Господь дивним чином обертає їхнє зло проти них самих і на добро тим, кому вони чинили це зло. І диявол нічого не може з цим зробити. Що більше він мститься Богові й людям за свою поразку, то більшою стає ця поразка і більшою перемога їхніх жертв.

08.07.2020