Лист 12. Силуан Афонський

«Передай Господеві дорогу твою…» (фрагмент)

Сьогодні пам’ять прп. Силуана Афонського. Він був майже безграмотним, а досяг на Афоні вершини духовної мудрості. Слова його прості й сильні. Ось кілька цитат:

«Хоч би скільки навчалися, однак неможливо пізнати Господа, якщо не будемо жити за Його заповідями, бо Господь пізнається не наукою, а Духом Святим. Багато хто з філософів і науковців дійшли висновку, що Бог є, але Бога не пізнали… Одна справа — вірувати, що Бог є, а інша — знати Бога. Господь відкривається тільки смиренним душам».

«Добра людина думає: усякий, хто заблукав з дороги істини, гине, і тому шкода його… Навчений любові від Духа Святого все життя вболіває за людей, які не спасаються… і благодать Божа дає йому сили любити ворогів… а хто проклинає і свариться, у тому дійсно живе злий дух, і якщо не покається, то по смерті піде туди, де перебувають злі духи…

Зрозумійте. Це так просто. Шкода людей, які не знають Бога чи йдуть проти Бога; серце болить за них, і сльози ллються з очей. Нам ясно видно і рай, і муку: ми пізнали це Духом Святим. Ось і Господь каже: „Царство Боже — всередині вас… (Лк. 17:21). Так іще звідси починається вічне життя; і мука вічна звідси починається».

«Коли душа сповнена любові Божої, то від БЕЗМЕЖНОЇ РАДОСТІ вболіває і зі сльозами молиться за весь світ, щоб усі люди пізнали свого Владику й Отця Небесного, і не знає спокою, і не хоче знати спокою, доки всі не втішаться благодаттю Його любові».

«Дехто все життя працює, аби дізнатися, що є на Сонці чи Місяці або що інше, але ось не має користі від цього для душі. А якщо будемо намагатися дізнатися, що є всередині серця людського, то побачимо: у душах святих — Царство Небесне, а в душі грішника — морок і мука. І це корисно знати, тому що ми вічно будемо перебувати у Царстві чи в муках.

Блаженна душа, що полюбила смирення і сльози й ненавидить злі помисли.

Блаженна душа, яка любить брата свого, бо брат наш — це наше життя.

Блаженна душа, яка любить брата свого: у ній відчутно живе Дух Господній і дає їй мир і радість, і вона плаче за весь світ» /прп. Силуан Афонський/.

24.09.2019