Лист 19. Про справжнє і несправжнє

«Передай Господеві дорогу твою…» (фрагмент)

Смуток буває животворчий і руйнівний. Як сказано: «Печаль заради Бога породжує нез­мiнне покаяння на спасiння, а печаль мирська викликає смерть» (2 Кор 7:10). Скорбота покаяння, як і будь-яка християнська скорбота, світла і сповнена надії, вона змушує людину піднятися, рухатися, діяти, дбати про своє духовне зростання, про добро людям. А «печаль мирська», навпаки, забирає сили та здоров’я, опускає руки, сіє розпач, убиває. Такий смуток не лише безплідний, але й грішний. І його забороняють святі отці.

Якщо покаяння гнітить людину, терзає її до розпачу, то це хибне покаяння. І це симптом, за яким ми можемо розпізнати правдиве і неправдиве. Двоє апостолів зрадили Христа — Юда і Петро. Обидва пошкодували про це. Але один впав у розпач і удавився, а другий ридав, болів душею, вважав себе гідним усіх покарань, але не вчинив самосуду, віддався на волю Божу, на милість Божу, і Господь, як завжди, простягнув йому руку і, як завжди, зло обернув на добро, показавши, що немає гріха непрощеного, коли є покаяння. Що коли ти впав, треба піднятися і йти в напрямку Бога, до Нього. І Він усе змінить, і чорне вибілить, як сказав хтось із пророків.

Часто покаяння людини забруднює гординя (мовляв, як Я могла це зробити??!! Ніколи не прощу собі), і це теж дуже важкі, розпачливі почуття, які до справжнього каяття не мають жодного стосунку. Усе це варто враховувати й перевіряти свій смуток: від чого він і куди веде.

Любов, віра, надія, смирення та інші чесноти є також справжні й несправжні. Ми часто називаємо любов’ю егоїстичну пристрасть; смиренням — нерішучість, догоджання людям; вірою – марновірство. І до чеснот це не має жодного стосунку. Справжню чесноту, незабруднену гріховними пристрастями, можна виплекати тільки у співпраці з Богом, і це труд, який потребує жертовності, мужності й терпеливості.

«Завжди радійте, за все дякуйте!», — каже апостол. А засмучуватися варто лише за свої гріхи та за гріхи ближніх, бо, за словами мого улюбленого Іоана Золотоустого, тільки гріх є справжнім нещастям, а не хвороба, бідність, наклепи чи навіть смерть.

06.10.2019